Saturday, May 4, 2013

Cum se incondeiaza ouale de Pasti

In preajma sarbatorilor de Pasti ,centrul Miron Cristea din M-Ciuc a organizat diferite activitati specifice acestei sarbatori.
Cu aceasta ocazie,am invatat sa incondeiez oua de la sora Nicoleta,impreuna cu mama mea. O activitate foarte placuta si m-am descurcat chiar mai bine decat mama.

Floarea Pastelui se numeste oul meu
 


Inca nu am incercat sa le facem si acasa,dar o sa va povestesc putin despre cum a decurs incondeierea.
Aveti nevoie de un ou,noi am lucrat cu cele cu coaja maro. Cele albe prind mai bine culoarea ,dar sunt mai fragile. Am vazut la centru si oua de strut,deci se pot incondeia orice fel de oua,in afara de cele cu pete.



Se curata stampila cu o crema de curatat,dar aveti grija sa nu apasati prea tare,altfel nu va prinde culoarea.

Faceti o gaura la baza oului si cu o seringa cu ac,impingeti aerul in ou,apoi scoateti seringa si lasati sa se scurga din continut. Repetam pana cand s-a golit. Cand introduceti aer in ou,acesta sa fie mereu cu gaura in jos,ca sa nu pocneasca. Inlaturati pielita alba si continuati sa goliti oul,pana a iesit tot continutul.
Pregatiti o solutie de apa cu otet,introduceti in ou si scuturati ca sa se clateasca bine si scoateti continutul la fel ca mai sus. Repetati de inca doua ori.

Pentru inspiratie puteti folosi aceste modele,pe care le avem de la centrul Miron Cristea.

 


Acum trecem la incondeiat. E nevoie de ceara lichida si chisitaun fel de betigas cu un ac fara varf in capat. Pentru ceara lichida era un suport care o tinea mereu lichida,dar puteti folosi si alte metode.
Cu creionul se traseaza modelul ales si apoi inmuiati chisita in ceara,o picurati pe unghia degetului mare (altfel va picura pe ou) si incepeti sa incondeiati. Acoperiti gaura cu ceara,ca sa nu curga inauntru vopsea de oua.


Cand terminati de incondeiat,introduceti ouale intr-o solutie concentrata din vopsea de oua si otet (o faceti mai concentrata decat scrie pe pachet) si o tineti acolo cam zece minute sau pana cand se coloreaza ouale.
Luati oul si il tineti aproape de o sursa de caldura ca sa se topeasca ceara.


Speram ca aceasta arta nu va pieri si din ce in ce mai multi o vor incerca. Aceste oua tin o viata intreaga si e frumos sa ducem mai departe aceasta mostenire.

Inca o data,tin sa-i multumesc sorei Nicoleta pentru rabdare si pentru ca m-a ajutat sa descopar o lume minunata.
Paste Fericit tuturor!

3 comments: