Friday, May 17, 2013

Nico Lontras la Mini Chefs' Food Revolution Day

Nico Lontras nu mai are nevoie de nici o introducere si daca nu stiti cine e,atunci degeaba mai cititi blogurile culinare,caci la un moment dat tot ati fi auzit de numele lui.
Dar noi putem sa va spunem cateva lucruri despre el pe care poate nu le vedeti din pozele preparatelor lui sau care nu s-a observat la tv (desi ne-ar fi greu sa credem ca n-ati intuit ce fel de om e).

Noi am vazut in Nico ca este un OM minunat,cu un suflet mare si oricat de ocupat este,si-a lasat in miez de noapte oboseala la o parte si ne-a raspuns intrebarilor pentru oamenii mari.



Noua ne-au placut foarte mult raspunsurile lui Nico, va invitam sa le cititi si sa le analizati,veti avea si voi de invatat din ce ne spune.

1. De ce e important sa inceapa sa gateasca la o varsta cat mai frageda?
Pai, cu cat mai repede cu atat mai bine :).
Pentru mine cea mai importanta intrebare in bucatarie este ''DE CE''?
De ce pun acum sare? De ce se pune usturoiul la sfarsit? De ce nu se mananca cartofi cu paine? De ce pun asa de mult coriandru pentru aceasta salata? De ce pun carnea in tigaia fierbinte?....etc.
Daca intelegem acest ''de ce?'' atunci intelegem bucataria, intelegem gatitul si cu cat incercam sa intelegem gatitul mai repede, cu atat mai bine. Nu pentru a ajunge mari bucatari, ci pentru a intelege ce gatim, cum si de ce? Ce inseamna o  dieta sanatoasa  trebuie inteleasa si priceputa de la o varsta cat mai frageda.


2. De ce e bine sa cunoastem ingredientele pe care le folosim?
Este bine din mai multe puncte de vedere. In primul rand pentru sanatatea noastra. Toate ingredientele au un rol important in functionarea organismului. Ingredientele contin diferite vitamine, minerale sau acizi care au o foarte mare contributie la modul in care ne simtim. Deasemenea calitatea si continutul ingredientelor fac ca mancarea noastra sa devina mai buna si mai gustoasa.
Este foarte important sa intelegem si gustul fiecarui ingredient pentru a sti cu ce se poate asocia, cu ce se potriveste atunci cand gatim. De asemenea provenienta ingredientelor  este importanta pentru a sti in ce conditii acesta a fost cultivat , crescut sau produs pentru a intelege cultura si asocierea cu mancarea. Combinarea ingredientelor este foarte importanta atunci cand construim sau concepem un preparat  nou, deoarece multe ingrediente nu se pot asocia sau prezenta in aceeasi farfurie( ex. niciodata nu servim parmesan cu fructe de mare sau nu asociem in aceelasi preparat portocale si rosii...etc)

3. Cum sa facem ca mancarea sa fie cat mai atractiva? Cum sa invatam sa facem o prezentare frumoasa?
Prezentarea unui preparat este foarte importanta. Produsul final, atunci cand te asezi la masa si mananci, trebuie sa fie apetisant. Impactul vizual este extrem de important. Trebuie sa aratam ca ne pasa. Diferenta dintre un bucatar bun si unul mai putin bun, poate fi facuta si prin prezentarea unui preparat, unde se vede cum fiecare ingredient fost gatit si aranjat pe farfurie cu grija. Un bucatar bun trebuie sa te faca sa intelegi ca preparatul lui are o poveste si fiecare ingredient a fost ales si gatit pentru tine cu multa  grija pentru ca tu sa te bucuri si sa intelegi savoarea si balanta din farfurie. Pentru mine o prezentare frumoasa inseamna curat, inseamna ca l-am gatit cu grija, inseamna ca l-am asezat cu grija, ca se intelege ce am gatit si ca am respectat cele trei categorii de baza: calitate, gust si siguranta.

4. O reteta pentru cei mici
-  recomand sa manance mai multe salate sau smoothie.
Smoothie tips
- daca vrei un smoothie gros folosesti iaurt sau banana
- daca vrei smoothie fara produse lactate, inlocuiesti laptele sau iaurtul cu suc de fructe
- foloseste fructe care sunt in sezon si care sunt bine coapte, asa va avea un gust mai bun si costa mai putin
- incearca sa ingheti smoothie in cani de iaurt cu lingurita in ele. Dupa ce au inghetat rasucesti pentru a scoate din cana si ai o inghetata sanatoasa
- daca folositi fructe din conserva sa va asigurati ca nu au prea mult zahar
- poti experimenta toate combimatiile de gusturi cu fructele tale preferate
preferatele noastre:
- STRAWBERRY DELIGHT
capsuni, banana si lapte
- SMOOTHIE DE AFINE
afine, iaurt, banana, lapte
- RED ORANGE
portocala, mar si fragute

In incheiere vrem sa spunem ca generatia noastra are nevoie de un ambasador ca el,ca sa avem parte de o educatie culinara si in scoli. Totul are un inceput,asa-i? Poate intr-o zi vom discuta si despre orele de cultura gastronomica. Ne bucura ca si Nico are aceeasi viziune ca si noi:

 "Ideea cu ora de cultura gastronomica in scoli e grozava. Ar fi super daca copiii ar avea ocazia sa invete de mici bazele unei alimentatii sanatoase, si o ora pe saptamana ar fi suficient. Un nutritionist, un bucatar, un doctor...sa mearga o ora pe saptamana la scoli, n-ar fi un cap de tara pentru minister. Nu trebuie sa includa gatitul propriu zis, insa copiilor le plac povestile, iar cei mai sus mentionati nu vor avea de facut decat sa le povesteasca copiilor importanta gatitului acasa si sa ii antreneze in discutii. Ideea e super! Ce bine ar fi daca s-ar si putea realiza."

Multumim Nico pentru ca ai fost alaturi de noi la Food Revolution Day!

2 comments:

  1. Foarte frumos si folositor interviu. Sunt de acord cu Nico in ceea ce priveste prezentarea mancarii. Este la fel de important ca si calitatea ingredientelor si a modului de preparare.
    Atunci cand o mananci trebuie sa satisfaci nu numai nevoia de hrana a organismului ci sa incanti in aceeasi masura papilele gustative si ochii. In felul acesta fiecare masa devine o mica sarbatoare, un prilej de bucurie. Iar corpul nostru va profita din plin. Vom fi sanatosi, plini de viata si de veselie.
    Felicitari pentru efortul pe care l-ati facut pentru a promova Food Revolution Day! Sper ca ati avut satisfactii pe masura efortului.
    Va imbratisez cu drag.

    ReplyDelete
  2. Frumos și interesant! Sunt de acord cu introducerea în școli a orelor de cultură gastronomică. Pe vremea mea, în școala generală, adică undeva între (1977-1985) se numea ”Gospodărie”, am învățat de toate începând de la a coase un nasture, până la prepararea unui Tort diplomat! Nico Lontraș, mă bucur că ai avut timp să răspunzi întrebărilor MiniChefistelor, așa am mai prins și noi câteva ponturi de la un mare Chef!;)

    ReplyDelete